Ολοκληρώθηκε η μυστική ψηφοφορία επί της προτάσεως του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και 73 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία σε συνδυασμό με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 1608/1950 “περί αυξήσεως των ποινών των προβλεπομένων διά τους καταχραστάς του Δημοσίου” κατά του Παναγιώτη Κουρουμπλή, πρώην υπουργού Υγείας, του Ανδρέα Ξανθού, υπουργού Υγείας και του Παύλου Πολάκη αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Η ψηφοφορία ήταν αυτοτελής, για κάθε πολιτικό πρόσωπο, και διεξήχθη σε τρεις ψηφοδόχους. Οι βουλευτές κλήθηκαν να ψηφίσουν “ναι” ή “όχι” ή “παρών” στη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
Το ΚΚΕ αποχώτησε από τη Βουλή, ενώ στην ψηφοφορί δεν συμμετείχε ούτε η Ένωση Κεντρώων.
Η συζήτηση της πρότασης
Θετικός στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. «Φέρτε τα όλα να τα συζητήσουμε για να βγει η αλήθεια στο φως», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πρότασης υποστήριξε, ότι η υποχρέωση από το νόμο για υποχρεωτική ανατιμολόγηση των φαρμάκων, τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο, ισχύει μέχρι και σήμερα.
«Με την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, έγινε μόνο μία και αυτή στις 14 Δεκεμβρίου στην εκπνοή του έτους. Το 2015 τα φάρμακα δεν ανατιμολογήθηκαν ενώ υπήρχε νόμιμη υποχρέωση του υπουργού να το κάνει προς τα κάτω με αποτέλεσμα περισσότερα έξοδα για τον πολίτη. Η παράνομη πρακτική προκάλεσε ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο και επέφερε μεγαλύτερα κέρδη στις φαρμακευτικές εταιρείες» ανέφερε και προσέθεσε:
«Η μη τιμολόγηση το 2015 είναι αυτή που στοιχειοθετεί και εξατομικεύει την τέλεση αδικημάτων από τους τότε υπουργούς Υγείας τους κ.κ. Κουρουμπλή και Ξανθό, που είχαν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση κατά το άρθρο 15 του Π.Κ, να προβούν στη μείωση των τιμών. Αυτή η επιλογή δεν οφείλεται στα εμπόδια που έβαζε η τρόικα ούτε σε αμέλεια των υπουργούν αλλά ήταν ενσυνείδητη πολιτική επιλογή».
Καταλήγοντας ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι «κατά το 2015 οι τιμές των φαρμάκων όλων των εταιρειών αυξήθηκαν, ενώ το 2015 και το 2016, η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
«Αντίθετα», πρόσθεσε, «είχε γνωρίσει σημαντική μείωση κατά την περίοδο 2009, 2014. Επίσης την περίοδο 2010 έως 2014 μειώθηκε σημαντικά η ασφαλιστική φαρμακευτική δαπάνη».
Κατά της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τάχθηκε και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Γεώργιος Λαζαρίδης. «Η ΝΔ στηρίζει την πρότασή της σε μια ανώνυμη επιστολή η οποία βρίθει από ανακρίβειες και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με πυρά αντιπερισπασμού. Πριν από 15 ημέρες αμφισβητούσε τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και τώρα έρχονται και στηρίζουν την πρότασή τους σε μια ανώνυμη επιστολή η οποία δεν αξίζει καν να συζητηθεί» είπε ο κ. Λαζαρίδης και πρόσθεσε ότι πουθενά ο νόμος που επικαλείται η ΝΔ για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο, δεν ορίζει ότι οι ανατιμολογήσεις γίνονται υποχρεωτικά προς τα κάτω. Συνεχίζοντας είπε ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βρίθει αοριστιών» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επικαλείται ψεύδη προκειμένου να αποπροσανατολίσει για να δημιουργήσει εντυπώσεις ενώ «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήταν τα κόμματα που κυβερνώντας αύξησαν τη φαρμακευτική δαπάνη».
Ο κ. Λαζαρίδης επικαλέστηκε δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας στην κυβέρνηση Σαμαρά, Μάριου Σαλμά σύμφωνα με την οποία ο διάδοχός του Άδ. Γεωργιάδης, αύξησε τη συμμετοχή των ασφαλισμένων 21,2% η οποία ξεπέρασε το 28%.
«Μείωσαν το κόστος του δημοσίου αλλά αύξησαν τη δαπάνη σε βάρος των πολιτών» είπε και κατέληξε: «Στην προηγούμενη συνεδρίαση δήλωναν ανυποψίαστοι όταν υπέγραφαν τιμολογήσεις που οδηγούσαν σε αύξηση των δαπανών υγείας στο 2,3%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν στο 0,85% με 0,90% του ΑΕΠ.
Το 2000 η δαπάνη για την Υγεία ήταν στο 1% με ΑΕΠ 158 δισ. ευρώ, και το 2101 είχε φθάσει στο 2,10% του ΑΕΠ που ήταν στα 222 δισ. ευρώ. Υπολογίστε για τι κατασπατάληση και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος μιλάμε».
Υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, ώστε «να χυθεί», όπως είπε, «άπλετο φως ώστε να μάθουμε γιατί δεν μειώνονται τα τελευταία χρόνια οι τιμές των φαρμάκων», τάχθηκε εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης. Συνεχίζοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την πολιτική της επιλέγει την αποστασιοποίηση από τον πολιτικό κόσμο όταν τα μόνα που απαιτούνται είναι συνεργασία και ομόνοια». «Μπορούσε να μας έχει όλους συμμάχους αλλά αρνείται τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» ανέφερε.
Κατηγόρησε επίσης «και τα δυο μεγάλα κόμματα, ότι «με τον τρόπο που επέλεξαν να λύσουν τις διαφορές τους οδηγούν στον ευτελισμό των θεσμών και της ίδιας της Δημοκρατίας».
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προχώρησε σε μυστική διπλωματία για το Μακεδονικό και τα θέματα της ΑΟΖ της Κύπρου και την «αιχμαλωσία», όπως την χαρακτήρισε, «των δυο στελεχών των ενόπλων δυνάμεων».
Η πρόταση της ΝΔ
“Όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5/2/18 από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή τον οποίο η εισαγγελέας φωτογραφίζει μεν, αλλά παραδόξως δεν κατονομάζει στη γνωστή δικογραφία.
Επιπλέον, στη Βουλή διαβιβάστηκε και το -με αριθμό πρωτοκόλλου 980/30.03.2017- έγγραφο που συσχετίσθηκε με τη διερευνώμενη δικογραφία και αφορά σε συγκεκριμένη καταγγελία αναφορικά με την τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 με υπουργό Υγείας τον κ. Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή τον κ. Παύλο Πολάκη. Στο έγγραφο αυτό καταγγέλλεται ότι κατά την τιμολόγηση του συγκεκριμένου δελτίου υπήρξε ζημία του δημοσίου κατά 40 εκατ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκατ. ευρώ, ενώ περιγράφεται και περαιτέρω ζημία του Δημόσιου κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων των εν λόγω υπουργών που καταστρατηγούσαν συστηματικά τους νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων.
Η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή αυτής της υπόθεσης «όλα στο φως» και καλεί την κυβέρνηση να συμβάλει στον έλεγχο των πεπραγμένων και των υπουργών της δικής της διακυβέρνησης. Πόσω μάλλον όταν και εκείνη ισχυρίζεται ότι επιθυμεί να μάθουν όλη την αλήθεια οι πολίτες”.
«Κίνηση αντιπερισπασμού για να βγει η ΝΔ από τη σωρεία των σκανδάλων που βγαίνουν κάθε μέρα στην επιφάνεια» χαρακτήρισε την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας. Επί της ουσίας του περιεχομένου της πρότασης, ο κ. Λάππας ανέφερε ότι αυτή δεν έχει κανένα νομικό ούτε κοινοβουλευτικό έρεισμα, δεδομένου ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, αφού μεσολάβησαν δύο Σύνοδοι (Ιανουάριος έως Σεπτέμβριο 2015, που ήταν υπουργός ο Π. Κουρουμπλής). Επίσης, επικαλέστηκε τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα με τον οποίο, εφόσον ο εισαγγελέας δεν πει ότι συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι να παραμείνει ο φάκελος ανοιχτός, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.
Ακόμη, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η πρόταση της ΝΔ βασίζεται σε μια ανώνυμη καταγγελία, κατά την οποία αυτός που καταγγέλλει αναφέρεται σε «μεγάλο σκάνδαλο που ταλανίζει τη χώρα» και διερωτήθηκε: «Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γεωργιάδης, που υπέγραψαν την πρόταση, συμφωνούν ότι είναι μεγάλο σκάνδαλο; Πρέπει να το διερευνήσουμε, ή όχι; Η υποκρισία δεν έχει όρια, δεν έχει μέγεθος».
Τέλος, σημείωσε ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι πολιτικό δημιούργημα του παλαιού πολιτικού συστήματος και ότι οι διατάξεις του αποσκοπούν στο να μην αποκαλυφθούν ποτέ αδικήματα και σοβαρά εγκλήματα. «Οι διατάξεις αυτές είναι κατάπτυστες και έχουν τον χαρακτήρα του προνομιακού καθεστώτος απονομής δικαίου» είπε ο κ. Λάππας.